Frumusetea incepe cu o ingrijire adecvata a pielii. E clar ca o piele sanatoasa este ceea ce isi doreste orice femeie. Dealungul anilor cererea de produse in aceasta industrie a crescut foarte mult, ceea ce a dus la aparitia unei game foarte variate de produse de ingrijire a pielii, insa foarte putine dintre ele au teste clinice serioase in spate care sa dovedeasca eficacitatea lor. Cred ca o gama de ingrijire a pielii ar trebui sa fie cat mai simpla, eficienta si usor de folosit, sa aiba in compozitie cat mai putine ingrediente posibile astfel incat sa reduca posibilitatea aparitiei iritatiilor pielii si foarte important sa nu contina conservanti de tip “pharaben”.
Tineti minte, un ingredient care e benefic pentru o persoana poate irita serios pielea altei personae. In realitate, aproape toate ingredientele au potential sa irite pielea, este important sa testezi si sa vezi ce ti se potriveste.
Iti vine sa crezi sau nu, pielea este cel mai mare organ al tau. Este un organ viu care se vindeca si se innoieste constant. Acopera tot corpul tau si este compus din doua straturi diferite:
Epiderma este o membrană care acoperă derma şi formează împreună cu aceasta PIELEA. Cu alte cuvinte este piela pe care o simtim si vedem si care formeaza invelisul protector pentru noi. Acest tesut nu contine vase de sange dar are mici terminatii nervoase si este format din 5 straturi de celule. Pigmentul numit melanina se afla in aceasta membrana. Melanina protejaza celulele sensibile, de efectul daunator al soarelui. Cu cat expunerea la soare e mai mare cu atat secretia de melanina e mai mare.
Derma constituie partea cea mai groasă şi mai adâncă a pielii fiind acoperita de epidermă. Acest strat este foarte sensibil deoarece contine terminatiile nervoase, numeroase vase de sange, vase limfatice, glande sebacee si foliculi de par. Toate acestea sunt tinute impreuna de fibre de collagen si elastan care impreuna dau pielii elasticitate si rezistenta
Fiecare folicul are o glanda sebacee care produce sebum. Excesul de sebum face ca piela ta sa para si sa o simti uleioasa. Daca gatul glandei sebacee este infundat, se acumuleaza sebum dand nastere la acnee. O deficienta in producerea de sebum duce la o piele uscata. Anii adolescentei tale au fost pentru pielea ta fie cei mai buni, fie cei mai rai in funtie de activitatea hormonala. In general, pubertatea este o perioada grea pentru piele.
Daca ai fost crutata de atacul violent al acneei si ai avut doar cateva cosuri, atunci mai mult ca sigur ca vei sta linistita la 20-30 de ani.
La 20 de ani, pielea ar trebui sa arate cel mai bine. Poate, desigur, sa fie afectata de alergii, dezechilibre hormonale, stress si expunere la diferiti factori.
Continuarea in articolele urmatoare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu